Domowa Piwniczka – Wino – Regały, Akcesoria, Drożdże winne

Proces tworzenia domowej piwniczki winnej.

Czołem! Dzięki, że wpadasz na naszego bloga. Śmiało włącz się do
dyskusji i zasubskrybuj kanał RSS aby być na bieżąco. Na razie!

Gdzie przechowywać wino?

To jest zasadnicze pytanie jakie zadaje sobie każdy winiarz. Jaka jest optymalna temperatura dla tego trunku, jaka wilgotność pomieszczenia, czy potrzeba tam słońca?

TEMPERATURA do przechowywania WINA:

Optymalna temperatura do przechowywania wina to 12C. Pamiętaj jeśli jest zbyt ciepło okres przydatności do spożycia się znacznie zmniejsza. Pamiętali o tym już nasi dziadkowie zakopując butelki z daleka od światła. Jeśli znowuż jest zbyt zimno (-7C) spowalnia to proces pełnego dojrzewania i nieraz trzeba czekać “kilka wiosen” dłużej dłużej na osiągnięcie optymalnych walorów smakowych i aromatycznych.

WILGOTNOŚĆ:

Idealna wilgotność powinna wynosić ok. 70-75%. Wilgotność przekraczająca 75% sprawia, że etykiety pleśnieją i odklejają, się, wilgotność poniżej 50% jest wprawdzie dobra dla etykiet, ale bardzo niekorzystna dla korków, które wysychają i skracają potencjalną długość życia wina.
Piwnica nie może być zbyt wilgotna. Jeśli tak jest trzeba obsypać podłogę żwirem i zainstalować odpowiednią wentylację. Jeśli jest za sucha, należy ustawić w niej pojemnik z wodą.

NASŁONECZNIENIE:

Światło przyspiesza dojrzewanie wina i wywołuje niekorzystne zmiany smakowe i zapachowe, wytwarzając w winie związki siarki. Mowa o tzw. efekcie “smaku światła” Szczególnie wrażliwe na światło są wina musujące oraz wina stare. Nie wolno stosować światła jarzeniówek i lamp halogenowych. Nie jest prawdą również to, że kolorowe szkło butelki całkowicie chroni wino przed szkodliwym wpływem światła. Najlepsze do oświetlenia piwniczki z winem są zwykłe żarówki o mocy poniżej 60W. W piwnicy ze starymi winami najlepiej używać świeczek.



 

Przejdź na koniec strony, jeśli chcesz zostawić komentarz. Pingowanie jest wyłączone.

Zostaw odpowiedź